گزارش ایت بال؛
دانش بنیان های ایرانی در ایستگاه محرومیت زدایی
به گزارش ایت بال، دانش بنیان های ایرانی برای محرومیت زدایی در مناطق توسعه نیافته و کمتر توسعه یافته محصولاتی را در حوزه های سلامت، کشاورزی و دامپروری، صنعت دریایی و مسکن ساختند و فناوری هایی را خلق کردند.
خبرگزاری مهر - گروه دانش و فناوری؛ مهتاب چابک: علیرغم اجرای سیاست های حمایتی از جانب نهادهای مختلف مثل بنیاد مستضعفان و کمیته امداد و … هنوز برخی مناطق در کشور درگیر محرومیت بوده و بعضی شهرستان ها همچنان «کمتر توسعه یافته» و «کمتر برخوردار» اطلاق می شوند. این محرومیت در قسمت های مختلفی چون تأمین مسکن، خدمات آموزشی، حمایتی، بهداشت و سلامت، اشتغال و… تعبیر می شود و خوشبختانه با ورود فناوری و نوآوری و درگیر کردن نخبگان با کارهای دانش بنیانی در مناطق محروم کشور، دستاوردهای شاخصی چه از لحاظ تولید محصولات فناورانه و چه در ابعاد مختلف اجتماعی و رفاهی به دست آمده است.
اتصال فناوری و دانش به طرح های پیشرفت و آبادانی در نقاط محروم موضوعی است که امروز بیشتر از هر زمان دیگری مورد توجه حاکمیت و دستگاه های ذی ربط قرار گرفته است و سازمان ها و بنیادهای حامی مالی برای عقد قرارداد با شرکتهای خلاق و نوآور فعال در حوزه محرومیت زدایی اعلام آمادگی کرده اند. معاونت علمی ریاست جمهوری هم در امتداد پشتیبانی از این شرکت ها تسهیلات مختلفی چون حمایت های مالی، کمک به سرمایه گذاری، ایجاد بستر به اشتراک گذاری توانمندی چند شرکت با یکدیگر بطوریکه پاسخ گوی مسائل و نیازهای یکدیگر باشند، معافیت ها و همراهی برای رسیدن به یک فناوری یا نوآوری را وعده داده است.
در همین راستا برخی از دانش بنیان ها، فرصت هایی را در مناطق محروم و کم تر برخوردار کشف کرده و فناوری هایی را در حوزه مسکن و زیرساخت های توسعه روستایی، امنیت غذایی، کشاورزی و دامپروری و … توسعه داده اند که از میان آنها ۳۰۰شرکت در نمایشگاه فناوری ها و محصولات محرومیت زدا که چندی قبل برگزار گردید، حضور بهم رساندند و صاحبان صنایع، دستگاهها و نهادهای حمایتی قراردادها و تفاهم نامه هایی را با این شرکت ها منعقد نمودند.
در این گزارش بنا داریم به گوشه ای از دستاوردها، محصولات و فناوری های دانش بنیان در حوزه محرومیت زدایی بپردازیم که نمونه ای از آنها را در زیر می خوانید؛
از آنجایی که یکی از کارهای مناطق محروم، کشاورزی است و کاهش هزینه های کشت و برداشت همیشه دغدغه کشاورزان بوده است یک شرکت دانش بنیان موفق به ساخت انواع آبپاش های آبیاری مثل آبپاش های ضربه ای، دنده ای و عکس العملی و آبپاش های ثابت شده که جدید ترین محصول این شرکت، هزینه کشت در زمینهای کوچک مقیاس را برای کشاورزان تا ۴۰ میلیون تومان کم می کند.
محمدرضا رحمانی مدیر عامل این شرکت دانش بنیان به خبرنگار مهر می گوید: ۵۰ درصد محصولات شرکت، دانش بنیان و مهندسی معکوس شده و ۵۰ درصد طراحی های خود شرکت است؛ باتوجه به شرایط اقلیم و آب و هوای ایران آبپاش های خارجی غالباً برای مناطق اروپایی طراحی شده و قابلیت و راندمان پایین تری در ایران دارند.
تولید آب پاش های کشاورزی ارزان قیمت
وی اضافه کرد: با اعمال تغییرات فیزیکی در آبپاش ها، محصولات جدیدی را تولید کردیم و هم اکنون ۷۰-۸۰ درصد مصرف داخل را تأمین می نماییم و ۳۰ درصد محصولات هم به کشور عراق، سوریه و افغانستان صادر می شود. محصولات این شرکت نسبت به نمونه های مشابه خارجی ۶۰ تا ۷۰ درصد ارزان تر است. مثلا یک آبپاش کشاورزی مدل اتریشی با قیمت ارز کنونی حدود ۴ الی ۵ میلیون تومان هزینه دارد و ما یک محصول ایران را جایگزین آن کرده ایم و با یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به کشاورزان عرضه می نماییم.
رحمانی ضمن اشاره به این که این محصول می تواند جایگزینی برای هزینه های ثابت کشاورزی های جزئی باشد، اظهار داشت: اغلب کشاورزانی که در روستاها به زراعت مشغول هستند، مزارعشان کوچک و در حد یکی دو هکتار است و برای این زمین هزینه های ثابت بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برآورد می شود ولی با بهره گیری از این محصول، برای ۳ هکتار با ۴۰ میلیون تومان هزینه می شود و میتوان کشت های مختلفی را از قبیل یونجه، ذرت، گندم و جو انجام داد.
یکی دیگر از شرکتهای دانش بنیان که بعنوان شرکت محرومیت زدا انتخاب شده، محصولات صنایع دریایی مثل اسکله شناور و قفس پرورش ماهی را بومی سازی کرده و مدیران این شرکت به دنبال سرمایه گذاری در مناطق محروم و آموزش و اشتغالزایی روستاییان در این زمینه هستند.
محصولات صنایع دریایی بومی سازی شد
تینا تامازیان، قائم مقام مدیر عامل این شرکت دانش بنیان به خبرنگار مهر می گوید: ما تنها تولید کننده محصولات خاص «پلی اتیلن» صنایع دریایی مثل پایه قفس پرورش ماهی و انواع اسکله شناور با کاربری های تفریحی، ماهیگیری، مسافری و نظامی در ایران هستیم که برای نخستین بار محصولات صنایع دریایی را بومی سازی کرده ایم.
وی با اشاره به این که طراحی و تولید این محصولات را خودمان انجام دادیم و به تولید انبوه هم رسانده ایم، اضافه کرد: مزایای کاربردی این محصولات، گسترش بستر صنایع دریایی و بستر شیلاتی کشور است که می تواند در صنایع مختلف مثل سدهای خاکی، دریاها، آب بندان ها، پشت سد و یا دریاچه ها مورد استفاده قرار بگیرد.
قائم مقام این شرکت دانش بنیان افزود: تمامی پایه قفس های تولیدی از جنس پلی اتیلن بوده و در ۵ مدل عرضه می شود. این شرکت برای نخستین بار در ایران مبادرت به تولید این مدل پایه ها جهت ساخت قفس های پرورش ماهی کرده است که در رنگ های مختلف طبق سفارش قابل تولید و عرضه است.
صادرات خدمات و محصولات دریایی به ارمنستان و عراق
تامازیان اشاره کرد: در وهله اول به فکر سرمایه گذاری در مناطق محروم هستیم چون که پس از اجرای پروژه در این مناطق می توانیم به روستاییان آموزش دهیم و آنها علاوه بر این که قسمتی از کار تولید پرورش ماهی را انجام می دهند و به درآمدزایی می رسند، می توانند صادرات محور عمل کنند و ارزآوری را به کشور گسترش دهند.
وی با اشاره به این که هم اکنون در کشورهای سوریه، عراق و ارمنستان پروژه هایی را اجرا کرده و یا درحال اجرا داریم، اظهار داشت: در بعضی کشورها هم تجهیزات در اختیارشان گذاشتیم و با کمک متخصصان ایرانی، توانستند فرآیند تولید را به سر انجام برسانند.
با توجه به کاهش بارندگی ها در کشور و کم آبی در بعضی نقاط بخصوص مناطق محروم، مبحث «شیرین سازی آب دریاها» به یکی از انتخابهای جدی برای تأمین آب آشامیدنی تبدیل گشته است؛ یک مجموعه دانش بنیان با بیشتر از ۱۸ سال سابقه در زمینه طراحی، تأمین و ساخت، اجرا، راه اندازی و بهره برداری از سیستم های آب شیرین کن و تصفیه آب، با بهره گیری از نیروی نخبه و متخصص و با اتکا بر دانش بومی، پروژه های گوناگونی را در این زمینه به انجام رسانده است.
دستیابی به فناوری آب شیرین کنِ حرارتی
یکی از فناوران این شرکت در رابطه با جزئیات فعالیت این شرکت به مهر می گوید: این شرکت دانش بنیان موفق به دستیابی فناوری آب شیرین کن به روش حرارتی (LED) شده است؛ در این روش ابتدا آب دریا وارد مخزنی می شود و بعد در آن مخزن خلأ وارد می نماییم و آب در ۷۰ درجه آغاز به جوشیدن می کند و بخار می شود و ناخالصی ها از آب خارج می شود.
وی اضافه کرد: با توجه به این که جنوب کشور در بحث دسترسی به آب با مشکل مواجهند، بیشترین پروژه های ما در بحث آب شیرین کن مشارکت در جنوب کشور بوده است. به صورت مثال طراحی مهندسی و مشارکت در اجرای پروژه راه اندازی دو واحد آب شیرین کن حرارتی از نوع MED-TVC جمعاً به ظرفیت ۸۰۰۰ مترمکعب در روز در جزیره قشم – نیروگاه قشم پاسارگاد (۱۳۹۷ تا کنون) و خدمات مشاوره مهندسی پروژه آب شیرین کن حرارتی پالایشگاه ۲۲-۲۴ پارس جنوبی به ظرفیت ۱۸۰۰۰ متر مکعب در روز همچون این پروژه ها محسوب می شود.
یک واحد فناور در پارک علم و فناوری کرمانشاه هم که در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت دارد و موفق به ساخت تجهیزات هوشمند همچون طراحی پلت فرم نرم افزاری و تجهیزات سخت افزاری حوزه کشاورزی شده است. به کمک پلت فرم و تجهیزات این شرکت، امکان مانیتورینگ زمین کشاورزی برای کشاورزان ازراه دور فراهم می شود. همینطور این دستاورد امکان پایش وضعیت زمین، آب و هوا و محصولات را به همراه قابلیت کنترل آبیاری در زمان مناسب با حجم مورد احتیاج به کاربر می دهد.
همچنین از پلت فرم های نرم افزاری و تجهیزات سخت افزاری این شرکت میتوان برای آبیاری باغات در حجم مناسب و کودآبیاری بهره برد که افزایش حجم محصولات تولیدی باکیفیت و نیاز کمتر به نیروی انسانی را به دنبال دارد
ساخت پهپاد ویژه برای پایش آنلاین کشاورزی / صرفه جویی ۹۰ درصدی در مصرف آب
حسین خانی مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ساخت پهپادهای ویژه برای پایش آنلاین مزارع کشاورزی و آتش نشانی و اطفا حریق اظهار داشت: این پهپاد بعد از پرواز بر روی مزارع کشاورزی به صورت آنلاین تصاویری را عرضه می دهد و به واسطه این تصاویر کشاورز، نیروی انسانی و حتی تجهیزاتی که درحال فعالیت است را مدیریت و رصد می کند. همینطور کشاورزان با تلفن همراه خود و نرم افزارهای موجود می توانند ازراه دور با پهپاد، مزارع کشاورزی را پایش کنند.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان ضمن اشاره به این که این پهپاد اطلاعاتی نظیر کم آبی محصولات، آلودگی ها و آفات محصولات، تراکم و روند رشد محصولات را در اختیار کشاورزان قرار می دهد، اظهار داشت: این نوع پهپاد نمونه مشابه ندارد و برای نخستین بار در استانهای همدان و قم به صورت پایلوت اجرایی شد.
وی نگهبانی مزارع، نگهبانی دام ها و پایش سیستم آبیاری را از دیگر خصوصیت ها و کاربردهای این پهپاد برشمرد و اظهار داشت: این پهپادها همینطور در مصارف دیگر چون سمپاشی مورد استفاده قرار می گیرند و باعث صرفه جویی ۶۰ درصدی در مصرف سم و ۹۰ درصدی در مصرف آب شده است؛ استفاده از این نوع پهپادها مانع از میان رفتن محصولات کشاورزی توسط تراکتور می شود و ضایعات را می کاهد و از آلودگی های محیطی جلوگیری می کند.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان به مدل دیگری از این نوع پهپادها در آتش نشانی اشاره نمود و اظهار داشت: این نوع پهپاد هم برای نخستین بار در این شرکت دانش بنیان طراحی و ساخته شده است و مداومت پروازی ۸ ساعته و قابلیت حمل شلنگ آتش نشانی را به ارتفاع خیلی زیاد دارد. با بهره گیری از این پهپاد، نیروی انسانی و نردبان حذف می شود و میتوان با هزینه خیلی کم و بدون محدودیت از آن استفاده نمود.
یک واحد فناور موفق به تولید چرخ ریسندگی دیجیتالی+ دولاتاب پشم و الیاف (فرش؛ گلیم، گبه و…) شده است که این دستگاه نسبت به روش سنتی، تولید ۴ تا ۸ برابری دارد و قیمت آن نسبت به نمونه خارجی ۱۸ برابر کمتر است.
مصرف کم انرژی برق (۷۰ وات)، توانایی کار توسط افراد با سنین مختلف، قابلیت کنترل دیجیتالی سرعت، قابلیت تنظیم میزان تاب و ضخامت نخ توسط ریسنده، قابلیت ریس انواع الیاف همچون پشم گوسفند؛ موی بز؛ پشم شتر؛ ابریشم و سایر الیاف از مزیت های این محصول بشمار می رود که برای ساکنین روستاها و خیلی از مناطق محروم کشور کاربرد زیادی می تواند داشته باشد.
ساخت خانه در ۱۸ روز!
با توجه به رشد روز افزون قیمت مسکن و همچنین افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها، تأمین مسکن مناسب بخصوص متناسب با درآمد اقشار کم درآمد جامعه از مهم ترین دغدغه های اینروزها برای فعالان عرصه ساخت شمرده می شود. یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه ساخت و ساز، از ساخت یک واحد مسکونی ظرف ۱۸ روز با فناوری نوین در تولید بلوک ساختمانی با قیمت نازل اطلاع داده است.
این شرکت با هدف آفرینش نگاهی متفاوت به صنعت ساخت و ساز واحدهای مسکونی و به منظور هموارسازی مسیر جهت خانه دار شدن اقشار صدمه دیده در حوادث طبیعی و همینطور خانوارهای کم درآمد، محروم و نیازمند مسکن با بهره گیری از روش های نوین و یک نوع بلوک ساختمانی خاص، توان تأمین مسکن سریع، ارزان و مقاوم در مقابل زلزله و آتشسوزی را ارتقا داده است.
این شرکت اعلام نموده است می تواند یک طبقه واحد مسکونی را در ۱۸ روز به مشتریان جامعه هدف تحویل دهد.
از آنجایی که ایران کشوری لرزه خیز شمرده می شود، همین مسئله سبب شده که در ساخت و سازهای ساختمانی، روش های نوین جایگزین شود که تخریب ساختمان ها را به خصوص در نقاط محروم کشور کاهش و یا به صفر برساند.
در همین رابطه یک شرکت دانش بنیان که در لیست شرکتهای محرومیت زدا قرار دارد، خدمات مقاوم سازی و بهینه سازی ساختمان های مسکونی، تجاری، صنعتی و بیمارستانی و … عرضه می دهد و موفق به ساخت پانل والکریت با ابعاد مختلف (دیوار سبک و محکم) با خصوصیت های خاص شده است.
محمدی مدیر فروش این شرکت فعال در صنعت ساختمانی در این زمینه به خبرنگار مهر توضیح داد و اظهار داشت: در شرکت ما دیوار سبک بتنی در ابعاد یک و بیست در ۶۰ تولید و در ضخامت ۳ و نیم، ۶، ۸، ۱۰ و ۱۲ عرضه می شود.
ساخت خانه های مقاوم به زلزله با بهره گیری از پنل های خاص
وی اضافه کرد: پانل های والکریت تلفیقی از سیمان پرتلند، ریزدانه های پلی استایرن، سنگدانه های معدنی و مواد افزودنی است که به سبب عدم استفاده از افزودنی های غیرآلی در فرایند تولید، این صفحات کاملا در مقابل آبریزش، رطوبت و شرایط متنوع جوی و اقلیمی مقاوم بوده، امکان رشد میکروارگانیزم هایی مانند قارچ یا کپک در آنها وجود نداشته و مشکلاتی نظیر تورم، گسیختگی، افزایش ابعاد و … در آنها رخ نمی دهد.
محمدی ضمن اشاره به این که این محصول نمونه مشابه داخلی ندارد، بیان کرد: پانل والکریت، استاندار از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را دارد و تنها دیواری است که در میز لرزه مرکز تحقیقات، تست لرزه ای بر روی آن انجام شده و در مقابل نیروی زلزله حتی ترک هم برنداشته است.
مدیر فروش این شرکت فعال در صنعت ساختمانی با اشاره به این که سرعت اجرای پنل های ما نسبت به متریال های سنتی که هم اکنون برای ساخت دیوارها استفاده می شود، بالاتر است، اظهار داشت: مسئله دوم اینست که این محصول کاملا بدون آوار است به این معنا که در صورت وقوع زلزله بسیار مقاوم هستند؛ این دیوارها می تواند در مناطق محروم جایگزین متریال های حال حاضر شود و خسارت های زلزله ای را به صفر برساند.
وی همینطور درمورد قیمت این محصول هم توضیح داد و اظهار داشت: قیمت این محصول نسبت به متریال های سنتی در بازار ۱۰-۱۵ درصد ارزان تر است چون که با بهره گیری از این محصول، ماسه و سیمان و هزینه های آن هم حذف می شود.
ساخت پانل بازیافتی بتنی جهت استفاده در اسکان پس از سانحه
یک شرکت دانش بنیان مهندسی و صنعتی، موفق به ساخت پنل بازیافتی بتنی شده و در فهرست شرکتهای محرومیت زدا قرار گرفته است؛ این پنلِ بازیافتی برای استفاده در اسکان بعد از سانحه طراحی شده و الگوی بهینه مسکنِ خودانطباق پذیر روستایی و مسکن ارزان محسوب می شود.
در طراحی این محصول استفاده از نخاله های ساختمانی بعنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده در طرح اختلاط در نظر گرفته شده است به صورتی که با خرد کردن نخاله ها و رسیدن به ابعاد قابل استفاده در طرح اختلاط باتوجه به نیازهای پروژه و شرایط منطقه پانل بازیافتی تولید می شود. فرآیند تخریب و بازسازی ساختمان حاصل از سوانح طبیعی و غیر طبیعی یکی از چالش های مهم امروز در ایران و سایر کشورها بشمار می رود. باتوجه به مصرف انرژی و آب برای استخراج و استفاده از مواد اولیه و همینطور منابع محدود، استفاده مجدد از مواد به صورت مصالح بازیافتی می تواند پاسخ مناسبی به چند چالش و مساله ارتباط داشته باشد.
خشک کن خورشیدی هیبریدی ساخته شد
یک واحد فناور در دانشگاه اراک، با بهره بردن از نیروی متخصص و اساتید دانشگاهی در حوزه بهره وری انرژی، انرژی های تجدیدپذیر و تأسیسات مکانیکی فعالیت می کند و مشاوره، طراحی، ساخت، اجرا، تأمین تجهیز و خدمات بعد از فروش در زمینه تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی، صنعتی و خانگی در زمینه مدیریت، ممیزی و بهره وری انرژی، انرژی های تجدیدپذیر بویژه انرژی خورشیدی، تأسیسات مکانیکی و تجهیزات تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی از اصلی ترین کارهای این شرکت پلاسما محسوب می شود.
این شرکت موفق به ساخت خشک کن خورشیدی هیبریدی شده که امکان خشک کردن میوه ها، سبزیجات و گیاهان دارویی را دارد. استفاده از انرژِی مجانی و پاک، عدم استفاده از برق و گاز، کاهش زمان خشک کردن محصول، امکان اتصال به پکیج گرمایشی منازل، امکان خشک کردن میوه های له شده و نارس، جلوگیری حداکثری از دور ریختن میوه ها از خصوصیت های این خشک کن محسوب می شود.
این محصول دارای ظرفیتهای مختلف ۱ تا ۲۰ کیلوگرم محصول را داراست.
تولید نوعی خوراک دام از پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی
یک شرکت دانش بنیان دیگر هم موفق به تولید نوعی خوراک دام بر پایه پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی شده و در لیست شرکتهای محرومیت زدا در مناطق کمتر توسعه یافته قرار گرفته است. دکتر علی پور یکی از بنیانگذاران این شرکت در رابطه با این محصول دامی به خبرنگار مهر می گوید: جامعه هدف محصولات ما، دامداران روستایی و عشایری است. یکی از خوراک های دامی شرکت از ضایعات خرما و دیگری از تفاله گوجه فرنگی است. قیمت این محصولات ارزان تر است و در مقایسه با خوراک های معمولی تنوع بیشتری دارد و تأثیرات بیشتری بر سلامت دام می گذارد.
این فعال فناور در رابطه با مزیت های این محصول اظهار داشت: تولید این محصول و استفاده از پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی به لحاظ محیط زیستی فواید بسیاری دارد؛ چون که عدم استفاده از این پسماندها و دپوی آنها آلایندگی زیست محیطی به دنبال دارد. همینطور دام هایی که در روستا و عشایر پرورش داده می شوند معمولا کمبود مواد مغذی دارند و به سبب وزن پایین دام، تلفات زیادی دارند و یا دامداران با مشکل تولید کم دام مواجهند که استفاده از این محصول، چنین مشکلاتی را مرتفع می کند.
بنیانگذار این شرکت دانش بنیان اضافه کرد: محصول دیگر ما که قابلیت صادرات هم دارد، «بلوک ملاس خشک» نام دارد که فقط در دنیا در انحصار دو یا سه شرکت است و برای مواقعی که با کمبود محصولات دامی مواجه می شویم، مورد استفاده قرار می گیرد. این بلوک، مواد انرژی زا و پروتئین یا نیتروژن برای میکروارگانیسم ها فراهم می آورد و سبب افزایش هضم غذا می شود.
به گزارش ایت بال به نقل از مهر، محصولات و خدمات نام برده در این گزارش تنها بخشی از دستاوردهای شرکتهای دانش بنیان و خلاق در حوزه محرومیت زدایی محسوب می شود. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در امتداد توسعه بازار شرکتهای دانش بنیان و در امتداد آبادانی و پیشرفت هرچه بیشتر مناطق محروم این شرکت ها را به بازار پروژه های محرومیت زدایی متصل و در همین رابطه سامانه ای تحت عنوان سامانه تأمین منابع مالی پروژه ها و محصولات محرومیت زدا را رونمایی نمود. مقرر است پروژه های گوناگونی در این سامانه ثبت و تأمین مالی مورد نیاز آن صورت گیرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب