نتایج رساله دكتری یك محقق نشان داد؛
نانوالیاف به مقابله با میکروارگانیسم های عامل عفونت می آیند
به گزارش ایت بال، تولید نانوالیاف ضدمیکروبی حاوی پپتید بوفورین I نوترکیب به روش الکتروریسی و بررسی خصوصیت های آن طرحی است که سحر روشنک در چارچوب رساله دکتری به انجام رسانده است.
به گزارش ایت بال به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، بررسی مشکلات علم پزشکی همچون مقاومت به آنتی بیوتیک ها، به یکی از چالش های مهم محققان در همه رشته ها تبدیل گشته است و تلاش در بررسی و پیداکردن راه چاره آن دارند. بنیاد هم از طرح هایی که به این مورد می پردازند، حمایت می کند.
روشنک که دکتری تخصصی علوم و صنایع غذایی - میکروبیولوژی مواد غذایی از دانشگاه فردوسی مشهد، کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی - میکروبیولوژی مواد غذایی از دانشگاه صنعتی اصفهان و کارشناسی علوم و صنایع غذایی از دانشگاه آزاد خوراسگان دارد در رابطه با شکل گیری ایده این طرح اظهار داشت: من پیش از این روی ترکیبات زنده میکروبی تحقیق می کردم و متوجه شدم قورباغه ها با وجود آنکه در یک محیط آلوده زیست می کنند، بیماری نمی گیرند. در کنار این موجودات، وزغ ها هم درون معده شان، محتویاتی دارند که باز هم در مقابل بیماری ها از آنها دفاع می کند. بنابراین به بررسی این مورد تحقیقاتی پرداختم.
این پژوهشگر افزود: ایمنی غذا یک مساله جهانی است که نتایج مهمی در سلامت انسان دارد. مواد غذایی ناایمن سالانه باعث بیماری حداقل دو میلیارد نفر در سراسر دنیا شده و می تواند کشنده باشد. افزایش نگرانی نسبت به نگهدارنده های مصنوعی، شیوع پاتوژن های ناشی از غذا که مقاوم به آنتی بیوتیک ها هستند و افزایش تقاضای مصرف کنندگان جهت استفاده از مواد غذایی طبیعی، از چالش هایی است که در صنایع غذایی بوجود آورده است.
وی افزود: بنابراین به کارگیری پروتئین های نوترکیب در مهار پاتوژن ها موردتوجه خاص پژوهشگران حوزه ایمنی مواد غذایی بوده و قدم های مؤثری در این حوزه برداشته شده است. همینطور با یافتن منابع جدید کم خطرتر از مواد سنتزی و شیمیایی نظیر نگهدارنده های غذایی در مهار پاتوژن های غذایی، تمرکز بر روی سیستم های تولیدی کم خطر با مزایای نسبی بیشتر، هم بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است.
این محقق در ادامه خاطرنشان کرد: مقاومت به آنتی بیوتیک یکی از اشکالات امروز ماست و میتوان با کمک میکروارگانیسم هایی که درون معده وزغ است، این مشکل را تا حدودی بر طرف کرد. همینطور از نانوالیاف کمک گرفتم تا مشکلات ناشی از قرارگرفتن این مواد در دمای محیط حل شود.
روشنک در تعریف نانوالیاف ها هم توضیح داد: نانوالیاف معمولا بعنوان الیافی با قطر کمتر از ۱۰۰ نانومتر تعریف می شوند. زمانیکه قطر الیاف پلیمری از میکرومتر به نانومتر کاهش پیدا کند، خصوصیات جالب توجهی در آن ظاهر می شود که از آن جمله میتوان به بزرگ شدن نسبت سطح به حجم، افزایش قابلیت انعطاف پذیری در گروههای عاملی سطحی و عملکرد مکانیکی عالی مانند سختی و قدرت کشسانی اشاره نمود.
وی در ادامه اظهار داشت: در نتیجه هدف از تعریف این پروژه، عرضه روشی جدید در جهت بهینه سازی تولید پپتید ضدمیکروبی بوفورین I نوترکیب و کاهش هزینه های تولید این پپتید و سایر پپتیدهای مشابه بوده که نه تنها امکان استفاده آنرا بعنوان یک ترکیب ضدمیکروبی فعال و مؤثر در صنایع غذایی فراهم می کند؛ بلکه می تواند قدم بزرگی در جهت تسهیل استفاده از آن در درمان انواع بیماری های در رابطه با میکروارگانیسم های مقاوم به آنتی بیوتیک، حامل های درون سلولی داروها باشد.
روشنک افزود: تولید نانوالیاف حاوی پپتید و بررسی خصوصیات آن و معرفی نانوالیاف بعنوان جایگزین نگهدارنده های شیمیایی یا روش های فیزیکی نگهداری مواد غذایی برای مهار میکروارگانیسم های عامل عفونت و مسمومیت ناشی از مواد غذایی از دیگر اهداف انجام این طرح بوده است.
این محقق در رابطه با چالش های موجود در انجام طرح اظهار داشت: برای انجام این تحقیق، فقط نمی توانستم از امکانات موجود در ایران بهره ببرم؛ چون تحریم ها سبب شده بود تا بعضی از مواد و تجهیزات آزمایشگاهی در دسترس نباشند، بدین منظور از فرصت مطالعاتی در دانمارک هم بهره بردم و تحقیقاتم را در آنجا هم ادامه دادم.
روشنک در انتها تصریح کرد: تهیه مواد اولیه، انتقال وجه به شرکتهای خارجی، هزینه های بالای تجهیزات آزمایشگاهی و آزمون ها، وجود مواد آزمایشگاهی تقلبی و البته خرابی تجهیزات همچون مشکلاتی بود که با آنها در انجام این طرح مواجه بودم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب