کمپرسورهای نفت و گاز با ۳۰ درصد ارزآوری بومی شدند
ایت بال: یک شرکت دانش بنیان، با فروش 220 میلیون دلاری کمپرسورهای نفت و گاز در سال 2023، قدمهای بلندی در امتداد ارزآوری و کاهش وابستگی به واردات تجهیزات برداشته است.
به گزارش ایت بال به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، شرکت دانش بنیان هتکو، به عنوان یکی از بازیگران اصلی در صنعت کمپرسور و تولید گازهای صنعتی، با فروش ۲۲۰ میلیون دلاری در سال ۲۰۲۳، پیشرفت های شایان توجهی را در این زمینه به ثبت رسانده است. این شرکت با بهره بردن از تکنولوژی های جدید، در حوزه هایی همچون ساخت و راه اندازی پکیج ها و پلنت های هوای ابزار دقیق، تولید گازهای صنعتی به روش های مادون سرد و جذبی، و همین طور تولید گاز هیدروژن و کمپرسورهای گازهای فرآیندی فعالیت می کند.
این شرکت دانش بنیان، با بهره بردن از تخصص و توانمندی های فنی خود، موفق به داخلی سازی کمپرسورهای گریز از مرکز مورد استفاده در صنایع نفت و گاز شده است. این موفقیت بزرگ نه فقط به تقویت زیرساخت های صنعتی کشور کمک می نماید بلکه حدود ۳۰ درصد ارزآوری برای کشور به ارمغان می آورد.
کمپرسورهای گریز از مرکز به عنوان قلب تپنده فرآیندهای نفت و گاز، نقش کلیدی در افزایش فشار گاز و انتقال مؤثر آن در سیستم های مختلف ایفا می کنند. با تولید این تجهیزات در داخل کشور، دسترسی به تکنولوژی های پیشرفته تر و کاهش وابستگی به واردات تجهیزات خارجی فراهم می شود.
کمپرسورهای گریز از مرکز، قلب تپنده صنایع
علیرضا صدری، مدیرعامل شرکت دانش بنیان هتکو، درباب زمینه کاری این شرکت اظهار داشت: کارهای شرکت شامل مراحل مختلفی مانند مهندسی و طراحی، تجاری و تامین کالا، ساخت و تولید، بازرسی های فنی، نصب و راه اندازی، و آموزش های بهره برداری است. تمامی این خدمات تحت سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) به انجام می رسد که کیفیت و کارآیی را در هر مرحله تضمین می نماید.
وی، «کمپرسور» را به عنوان ابزارهای کلیدی در صنایع خواند و اظهار داشت: در دنیای امروز که نیاز به انرژی فشرده و پایدار در صنایع مختلف به وضوح احساس می شود، کمپرسورها به عنوان تجهیزات کلیدی مورد توجه قرار گرفته اند. این دستگاهها برمبنای مکانیزم فرایندی به دو دسته کلی تقسیم می شوند: کمپرسورهای جابجایی مثبت و کمپرسورهای انرژی جنبشی.
صدری، ضمن اشاره به این که در این بین، کمپرسورهای گریز از مرکز با خاصیت های منحصربه فرد خود، در زمره تجهیزات پیشرفته و کارآمد قرار دارند که توانایی تامین نیازهای متنوع صنعتی را دارند؛ اضافه کرد: کمپرسورهای گریز از مرکز، به سبب جریان رانش شعاعی خود، در رده کمپرسورهای داینامیک قرار می گیرند. این کمپرسورها با بهره گیری از پره های دوار، انرژی جنبشی گاز خنک را می افزایند و در نتیجه، فشار و دمای سیال نیز بیشتر می شود.
این فعال فناور، ضمن اشاره به اینکه، توربو کمپرسورهای گریز از مرکز می توانند حجم بسیار بالایی از سیال فشرده، معادل چندین کمپرسور کوچکتر از فناوری های دیگر، نظیر اسکرو را تولید کنند؛ اشاره کرد: این خاصیت ها نقش مؤثری در بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش راندمان تولید و صرفه جویی در هزینه ها دارند. همچنین، با دور بالایی که دارند، هوای فشرده مداوم و یکنواختی را تولید می کنند که موجب جلوگیری از ایجاد شوک در شبکه مصرف می شود.
انواع کمپرسورهای گریز از مرکز
صدری، به انواع کمپرسورهای گریز از مرکز اشاره و بیان کرد: این کمپرسورها، به دو نوع یک مرحله ای و چند مرحله ای تقسیم می شوند. هر یک از این دسته ها می توانند از نظر سیستم روغن کاری به انواع ریزشی، تحت فشار و بدون روغن تقسیم بندی شوند. نوع بدون روغن، با بهره مندی از یاتاقان های مغناطیسی بدون اصطکاک، سبب کاهش سایش مکانیکی و ارتقاء قابلیت اطمینان و بازدهی می شود.
وی، درباب نحوه عملکرد کمپرسورهای گریز از مرکز اظهار داشت: عملکرد کمپرسورهای گریز از مرکز با مکش هوا بوسیله یک دهانه مکش مجهز به سیستم فیلتراسیون شروع می شود. هوا با بهره گیری از شیر کنترلی ورودی به داخل محفظه مرحله اول مکیده می شود. در این مرحله، با کمک پره های شعاعی پروانه دوار، فشار سیال بالا رفته و به طرف محیط پروانه رانده می شود.
به گفته این فعال فناور، بعد از عبور از ایمپلر، که به طور معمول از فولادهای آلیاژی ضد زنگ تولید شده است، سیال به پخش کننده وارد می شود. در این بخش، سرعت سیال کم شده و فشار استاتیک آن بیشتر می شود. این پروسه تبدیل انرژی جنبشی به انرژی فشاری، کلیدی در عملکرد این کمپرسورهاست و در نهایت، سیال فشرده شده بوسیله شیر تخلیه کنترلی به خط مصرف منتقل می شود. نسبت فشار هر مرحله، نسبت فشار کلی کمپرسور را مشخص می کند و ابعاد کمپرسورها به میزان گاز ورودی بستگی دارد.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان هتکو، دستیابی به ظرفیتهای بالا، کاهش مصرف انرژی و هزینه های نگهداری و پشتیبانی از متنوع ترین سیالات را ۳ مزیت کمپرسورهای گریز از مرکز برشمرد و اظهار داشت: این کمپرسورها تا ۳۵، ۰۰۰ کیلووات ظرفیت تولید انرژی دارند و برای صنایعی که نیاز به فشار بالایی دارند، بسیار مناسب هستند همین طور کمپرسورها علاوه بر اینکه، ساختار فشرده و سبکی دارند و سبب کاهش مصرف انرژی و هزینه نگهداری می شوند، قادر به کار با طیف وسیعی از سیالات، همچون هلیوم و نیتروژن مایع نیز هستند.
وی در آخر اشاره کرد: باتوجه به نیازهای بیش از پیش صنایع مختلف به کمپرسورهای سازگار و قدرتمند، کمپرسورهای گریز از مرکز به عنوان یک انتخاب هوشمندانه در تامین انرژی فشرده به شمار می روند. انتخاب صحیح این تجهیزات می تواند تأثیرات مثبتی بر بهینه سازی عملکرد و کاهش هزینه ها داشته باشد.
منبع: 8pool.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب