ورزشكاران در ماه مبارك رمضان غذای كربوهیدرات دار مصرف كنند
ایت بال: یك متخصص پزشكی ورزشی معتقد است: ورزش و فعالیت های فیزیكی حتی در بعد قهرمانی منافاتی با روزه داری ندارد و ورزشكاران با رعایت سفارش های علمی و پزشكی می توانند از مزایای این ماه بهره مند شوند.
دكتر احمد باقری مقدم در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینكه روزه داری در ماه مبارك رمضان نه تنها برای پرورش روح بلكه برای پرورش جسم هم لازم است، اضافه كرد: مطالعات علمی بسیاری در ارتباط با جنبه های مختلف پزشكی و ورزشی در ماه مبارك رمضان انجام شده كه نشان داده است ورزش و فعالیت فیزیكی حتی در بعد قهرمانی منافاتی با روزه داری ندارد و ورزشكاران می توانند با رعایت سفارش های علمی و پزشكی از مزایای این ماه بهره مند شوند.
وی اظهار داشت: باید در هر سه نوبت غذایی افطار، شام و سحری با برنامه ریزی مشخص غذای مناسب میل شود. وعده سحری در ورزشكاران اهمیت دارد و حذف این وعده اشتباهی است كه متأسفانه بعضی ورزشكاران مرتكب می شوند. بهتر است افطاری سبك و شام و سحری كامل باشد. ضمن اینكه ورزشكاران باید در رژیم غذایی خود از همه گروههای غذایی با ارجحیت كربوهیدرات استفاده كنند.
این متخصص پزشكی ورزشی تصریح كرد: وعده سحری باید متعادل و حاوی مواد غذایی كافی برای تأمین انرژی مورد نیاز روزانه باشد تا ورزشكاران در طول روز گرفتار ضعف نشوند. ضمن اینكه پرخوری و تندخوری در سحر می تواند باعث بروز عوارض گوارشی در طول روز شود. ازاین رو سفارش می شود ورزشكاران روزه دار زود بخوابند و یكی دو ساعت پیش از اذان بامداد بیدار شوند و غذای متنوعی به آرامی بخورند.
باقری مقدم اضافه كرد: چون بدن ورزشكاران به آب كافی نیاز دارد، سفارش می شود در این ماه و بخصوص در وعده سحر بیشتر از میوه های آبدار استفاده كنند. چونكه میوه های آبدار ماندگاری بیشتری دارد و مواد لازم دیگری را هم به بدن می رساند. همینطور تلاش كنید از غذاهایی استفاده كنید كه نمك كافی داشته باشند.
وی افزود: تا حد امكان غذاها باید كم چرب باشد، بخصوص اگر مقرر است پس از افطار مسابقه دهید. چونكه هضم غذاهای چرب سخت تر بوده و می تواند برای ورزشكاران مشكل ساز شود. ازاین رو سفارش می شود غذاهای سرخ شده كمتر بخورید و تلاش كنید از غذاهای آب پز یا بخارپز بیشتر استفاده كنید. همینطور از مصرف غذاهای نفاخ و محرك پرهیز كنید. مثلاً غذاها با ادویه زیاد، ترشی یا تندی زیاد و یا غذاهایی مثل سوسیس و كالباس، سس مایونز و … مصرف نشود.
این متخصص پزشكی ورزشی خاطرنشان كرد: ورزشكاران باید از مواد غذایی ادرار آور همچون؛ چای، قهوه و نوشابه كوكا كه ذخایر آب بدن را كم می كند، احتیاط لازم را داشته باشند و كمتر مصرف كنند.
وی بهترین زمان برای انجام تمرینات ورزشی را پس از افطار عنوان نمود و اضافه كرد: در این ماه ورزشكاران باید حجم تمرینات را از نظر شدت، مدت و تعداد جلسات كمتر كنند و در هوای گرم و زیر آفتاب به علت از دست دادن آب بدن ورزش نكنند.
باقری مقدم اظهار نمود: بهترین زمان برای برگزاری مسابقات و تمرین حداقل ۲-۳ ساعت پس از مصرف غذاست. ازاین رو در تابستان كه اذان مغرب حدود ساعت ۲۰ است، زمان مسابقه یا تمرین باید حداقل ساعت ۲۲
باشد.
او در آخر مهم ترین ماده غذایی برای افزایش عملكرد ورزشكاران در ماه مبارك رمضان را ذخایر غنی از كربوهیدرات عنوان نمود و اظهار داشت: مواد غذایی همچون نان، برنج، ماكارونی و سیب زمینی غنی شده از كربوهیدرات هستند ازاین رو ورزشكارانی كه می خواهند در ماه رمضان مسابقه دهند باید ذخایر كربوهیدرات بدنشان را غنی سازند. گاهی رعایت موارد ذكر شده برای ورزشكار كمی پیچیده به نظر برسد ولی پزشكان و كارشناسان تغذیه ورزشی به راحتی می توانند ورزشكاران رده های قهرمانی را در این زمینه یاری كنند تا غذای پیش از مسابقه (افطار) در عین سبكی و غیر نفاخ بودن انرژی لازم را فراهم آورد. البته در طول مسابقه مایعات و حتی نوشابه های ورزشی كمك كننده خواهد بود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب